При хубаво време градината е нашето място за посещение. Тя има силата да създава уют и удоволствие, от които всички се нуждаем. Идеите за градини могат да обхващат всичко - от бързи подобрения до по-мащабни проекти. Когато проектирате външно пространство, е важно да вземете предвид редица неща, предимно удобни места за сядане, осветление и текстура.

Ако Вашето външно пространство в момента е лишено от живот, освен няколко плевели, стърчащи тук и там, вероятно имате нужда от свежи идеи за задния двор. Ето няколко, които ще Ви помогнат да се вдъхновите и да създадете прекрасно място:


Разнообразие от растения и цветя

Засаждането на различни дървета, храсти, лехи ще направи двора Ви наистина красив. Ако обичате цветята, защо не планирате засаждането си около цветовете, които харесвате. Градинските растения са истинско удоволствие за сетивата.

Не е необходимо да имате голямо пространство, за да отглеждате плодове, зеленчуци или билки. Ако сте начинаещ в градинарството или имате малко време за поддържане, идеите за билкови градини са чудесна опция.


Градински езера, фонтани, водопади

Шумът на стичаща се вода може да бъде много успокояващ и разбира се, блокира звука от всичко - от трафика до съседите.


Направете пътека

Каквато и да е формата или размерът на Вашата градина, тя почти сигурно ще има пътека. Помислете както за функцията, така и за естетиката, когато избирате линията или извивката на Вашия път.


Акцент

Независимо от сезона или климата, постоянната външна камина е фокусна точка, както и източник на топлина в по-хладните часове на деня.


Как мога да направя градината си да изглежда по-красива?

Точно като една добре изглеждаща стая, тайната за това е да вземете предвид как се използва пространството, как искате да Ви накара да се почувствате, цветовата палитра, индивидуалността и функционалността. Проектирането на гледка, на която можете да се насладите само на крачка от имота си, е на първо място в списъка с желания.


Помислете за пространството като цяло

Не само външният вид подхранва душата – ароматът, звукът, движението, светлината и текстурата също играят роля и добавянето им ще направи Вашия парцел изключително специален.


Направете я функционална

Всички се опитваме да се възползваме максимално от градинските пространства и освен красиви искаме те да бъдат и практични.


Зониране на Вашето външно пространство

Перголи, арки, разделители, стени, живи плетове и врати могат да бъдат използвани за разделяне на зони, всяка със собствено индивидуално настроение или предназначение.


Мебели

Когато купувате градински мебели, важно е да помислите за максималното им използване. Фокусирайте се върху комфорта, изберете леки мебели, които можете да преместите. А с избраното от Вас разположение можете да създадете усещане за романтика.

С устойчива на всякакви атмосферни условия ратановите мебели са проектирани да бъдат навън при дъжд и силни слънчеви лъчи. Уверете се, че каквото и да изберете, материалите са издръжливи на натоварване, подхлъзване, замръзване, мухъл, петна и други. Обзавеждането ще създаде характер, индивидуалност и привлекателна атмосфера.


Осветление

Добрите идеи за външно осветление са от ключово значение за създаването на перфектна атмосфера на открито.


Декорация

Когато украсявате градината, помислете за заобикалящата я среда. Декоративните елементи могат както да хармонизират с нея по тон, текстура и форма, така и да създадат поразителен контраст.


Цветното оформяне е черешката на тортата

Бъдете смели с цветовете и добавете уникални комбинации. Проучете цветя, дървета и храсти, които отговарят на Вашата тема, и работете върху ограничена градинска цветова схема от максимум пет цвята.


Подобрете и персонализирайте

Превърнете градината в целогодишно пространствo, подходящо за всякакви цели. Една градина никога не е завършена – тя е творение, което се развива от сезон на сезон и от година на година!


Вижте още:


>> 7 съвета за начинаещи градинари

>> Как да отглеждаме домати целогодишно