Доматите са най-популярната оранжерийна култура. Те са едно от летните изкушения. Може да ги късате под лятното слънце, a оранжериите удължават този период, за да им се наслаждавате през цялата година. Ако някога сте опитвали домати, пресни от градината, знаете, че тези, закупени от магазина, никога няма да бъдат толкова вкусни и не могат да се конкурират с градинските.

Ако обичате домашните домати толкова, колкото и ние, вероятно се чудите как можете да ги отглеждате в оранжерия. За да осигурите изобилна реколта, ще трябва да разберете как правилно да се грижите за тях.


Доматите и тяхното отглеждане в оранжерии

Някои стъпки за оранжерийно градинарство са същите като навън във Вашата градина, докато други са уникални за оранжерията. Светлината, температурата, влажността, вентилацията и опрашването са много важни фактори, ако искате да ги отглеждате в зимна оранжерия.


Избор на почва и тор

Почвата трябва да е добре дренирана. Най-добрият начин е да се уверите, че имате подходяща почва и периодично да добавяте тор, за да насърчите растежа.


Поливане

Много е важно доматите да се поливат редовно. Непоследователното поливане може да доведе до подуване, напукана кожа, увяхване, растеж на гъбички, окапване на цветовете и гниене в края на цветовете. Прекомерното поливане също може да удави корените или да намали количеството кислород, което получават.


Подходяща температура и светлина

Идеалният диапазон за дневни температури е 70 до 80 ℉. През нощта е от 60 до 65 ℉. Температури над 85℉ рискуват да забавят узряването, да причинят обезцветяване на плодовете или дори спиране на растежа.


Разстояние, влажност и вентилация

Циркулацията на въздуха е жизненоважна за предотвратяване на болести. Разстоянието между редовете домати също гарантира по-големи и по-многобройни плодове. Нивото на влажност трябва да бъде под 90%, за да се предотврати плесента на листата. Когато плодовете узреят, откъснете старите долни листа, за да насърчите циркулацията на въздуха.


Опрашване на домати в оранжерия

Въпреки че техният опрашител в градината обикновено е вятърът или земните пчели, е малко вероятно да ги намерите в оранжерията си. Използвайте вибратор за растения или електрическа четка за зъби. Можете също да опитате да инсталирате вентилатори, които да насочват въздушния поток.  Ако нямате много растения, можете дори да ги опрашите ръчно с памучен тампон.


Профилактика и третиране на вредители

За да спрете вредителите, старайте се доматите да получават достатъчно вода, тор, слънчева светлина и пространство. Уверете се също така, че не внасяте никакви растения с насекоми или болести.


Беритба

Времето между засяването на доматените семена и брането на плодовете варира в зависимост от фактори като количеството светлина и сорта. При идеални обстоятелства са необходими около осем седмици, за да се развият цветове по разсада и още осем седмици, за да узреят доматите.


Как да разберете дали доматите са узрели

Потърсете плодове с лъскава кожа и равномерен наситен цвят. Те трябва леко да поддават на пипане. Въпреки това, не стискайте твърде силно, за да не ги натъртвате.

Оранжерийното градинарство определено има своите предизвикателства, но може да бъде чудесно преживяване и си заслужава, защото ще може да се насладите на домашни и вкусни продукти в ястията си. Удовлетворяващо е да видите как разсадът расте от две листа и в крайна сметка имате сочни домати.

Разгледайте нашите страхотни оранжерии и консумативи за тях – идеалният начин за запаления градинар да остане активен през цялата година.


Наслаждавайте се на вкусна салата през цялата зима! Яжте това, което сте отгледали!