Нищо не е по-приятно от това да похапнете прясно набран домат, който сте отгледали сами. Или пък от това да спрете и да помиришете пролетните цветя в собствената си градина!

На толкова много нива градинарството е добро за хората: проучванията показват, че тази дейност може да помогне за повишаване на настроението и намаляване на стреса и безпокойството. Дори никога да не сте отглеждали нито едно цвете или зеленчук, можете лесно да станете експерт по оранжерии, следвайки някои важни съвети като тези по-долу.

Ето нещата, които всеки начинаещ градинар трябва да има предвид.

Пролетта е време за почистване и подготовка

След дълга зима е време за сериозно почистване. Първо изгребете всички боклуци, съчки и листа от градината си. Премахнете всичко ненужно, всички мъртви трайни насаждения.

Подрежете счупените клони на храстите, като е добре да се стараете да ги подрязвате във форма.

Познавайте своя регион

Винаги имайте предвид на какво място живеете, за да знаете какви цветя и зеленчуци ще виреят във вашия регион. Едногодишни растения се засаждат всяка година, така че това няма особено значение за тях. Но трайните насаждения и храсти трябва да са подходящи за вашата конкретна зона.

Също така не бива да слагате нищо в земята твърде рано. Например грахът трябва да се засажда, когато почвата е хладна, в началото до средата на пролетта. Но любителите на топлината като домати и чушки не могат да бъдат засадени, докато почвата не се затопли в края на пролетта. В противен случай рискувате да ги изложите на късна слана.

Започнете с нещо малко

Изкушаващо е да купите всяко прекрасно растение, което видите в градинския център, но е по-добре да положите първите си усилия за по-малко амбициозни и по-управляеми проекти. Ако пожънете мечтания успех, винаги можете да го надградите още следващата година.

Добрата почва е това, от което се нуждае всяка градина

Как можете да разберете дали почвата ви е добра? Когато я докосвате, тя трябва да се усеща ронлива и да може да задържа вода, когато е влажно. Тоест, почвата не бива да бъде като тежка глина или пясък.

Можете да подобрите почвата, като добавите различни хранителни вещества към нея.

Водете бележник

Много е вероятно да не си спомняте какво точно сте правили миналата година. Не трябва да е трудно – просто напишете имената на сортовете, които сте засадили (или залепете етикетите на растението на страница в тетрадката), откъде сте ги получили (в случай, че искате повече от тях през следващата година) и напишете няколко общи бележки за това как са се представили. Не забравяйте да напишете информация и за насажденията, които не са си стрували усилията или за някои ваши грешки.

Цялото това знание е изключително полезно не само за начинаещите, но и за градинарите с опит.

Пригответе градината си за есента

След първата слана, премахнете мъртвите растения. Не компостирайте нищо, което е било болно. Почистете градинските инструменти, за да убиете всички потенциални болести по тях, които могат да бъдат пренесени във вашата градина през следващия сезон.

В студеното време приберете маркучите и глинените саксии, за да не бъдат повредени от температурата на замръзване. 

Бъдете търпеливи (или поне опитайте)

Градинарството е трудоемък процес и трябва да се примирите с факта, че няма да имате идеална градина, готова за Instagram, още през първия си сезон. Но не се отказвайте! Всяка година ще научавате малко повече за това какво работи и кое не работи. И накрая, не бъдете прекалено строги към себе си. Ако вашите домати са получили болест или други насаждения са били изядени от вредители, не се отчайвайте. Ще опитате отново догодина!

Каквото и да се случва в градината обаче, е важно то да се случва с любов. Може да звучи като клише, но е факт, че само така можете да постигнете най-добрите резултати, дори и като начинаещи градинари.