Поводът да напишем тази статия е, че при нас попаднаха за тест съмнителни батерии Samsung 30Q, закупени от български онлайн магазин за фенери. Знаете, че от много години мощните лед фенери са наше хоби и следим какво се случва в тази сфера. По принцип тези батерии се ползват именно в по-силни фенери, а особено най-мощните и далекобойни фенери имат нужда от истински батерии за да работят добре и ако се ползват с фалшиви, могат да бъдат опасни.

Има много причини да избягвате фалшиви батерии и основната е безопасността! Оригиналните батерии от реномирани производители имат множество защити, които пазят от поразии като запалване, избухване или изпускане на отровен газ и при тях това би се случило изключително трудно. Друга добра причина е какво получавате за парите си – както ще видите по-долу, може да получите и под половината капацитет, да не говорим за разряден ток.


Как с прости средства можем да разберем, че нещо не е наред и да бягаме далеч от неприятни последствия, подготвени от незнаещи или недобросъвестни търговци


1. Цената: колкото и да е относителен признак, ако видите навсякъде по реномираните магазини цена на този модел от 15-18 лв, а ви се предлага примерно на 12 лв, е добър повод за замисляне. В момента, както и през следващите няколко години ще има недостиг на батерии покрай бума на електромобилите. По този повод цените им растат и се намират трудно в традиционните едрови канали, което е предпоставка за все повече ментета. 


2. Външен вид: Добре е да имате с вас истинска батерия, за да сравните, но ако нямате, прилагаме снимки за сравнение. В случая фолиото на съмнителната батерия е по-тъмно и по-плътно. Маркировката на метала на батерията отдолу не прозира, самото фолио е по-матово и шрифта на принтера е различен, символите са печатани неравномерно. Плюсовете на батериите са от видимо различен метал, а на минуса има и ръжда. Дори само от ръждата трябва да светне голяма червена лампа, защото или е стара батерията, или съхранявана неправилно и е достатъчен повод да стоите далеч.

 

3. Тегло: Много лесно се мери, и при разлика по-голяма от 0.3 г, трябва да се усъмните. В случая разликата с оригинала е 1.5 г.

 

4. Вътрешно съпротивление: повечето модерни зарядни имат функция да го измерят, но за съжаление са много далеч от истината. Хубаво е да се мери със специализиран уред. Колкото е по-ниско, толкова по-добре. Високо разрядните батерии като 30Q са с по-ниско вътрешно съпротивление от нормалните батерии като 32Е например. Също с увеличаване броя на циклите на зареждане, батериите увеличават вътрешното съпротивление и не могат да отдават толкова ток. В случая съмнителната батерия има вътрешно съпротивление малко по-високо от нормална 32Е, което е много подозрително. Все още обаче това можеше да означава, че е просто стара или неправилно съхранявана батерия.

 

5. Тест на капацитета: това на снимката е втори тест, който направихме с различно анализиращо зарядно, защото ниските числа ни усъмниха при първия тест. Батериите от Илиянци, които бяхме мерили преди бяха с около 2200-2500 МАч капацитет, но тези достигнаха нови низини: 1377 МАч или 46% от номиналния капацитет от 3000 МАч, т.е. получавате под половината, от това, което Ви продават. Тук вече с чиста съвест може да се каже, че въпросните батерии са фалшиви. И тъй като не се знае как и къде са правени, те са и потенциално опасни за ползване!

 


В заключение, купувайте батерии от легитимни източници, оглеждайте добре батериите, при съмнителни признаци във външния вид ги отказвайте или мерете по-основно. Това ще Ви гарантира по-малък шанс от неприятни емоции и нормално ползване на уредите.


Ако и Вие сте попадали на фалшиви литиевойонни батерии, споделете в коментар откъде сте ги закупили, за да предпазим повече хора от неприятни ситуации с фенери или други устройства!


Не пропускайте и статията със съвети за това >> Как да изберем подходящия лед фенер <<