Казвам се Ясен Филипов и се занимавам с лед фенери от няколко години. В началото започна като хоби, тествах различни марки и модели, правих множество експерименти и замервания в реални условия и следях как се държат фенерите и аксесоарите при продължително използване във времето. Така постепенно натрупах знания както за производителите, така и за нуждите на клиентите и това хоби се превърна в бизнес. Снабдявам ловци, полицаи, планинари и всеки друг с нужда от качествена светлина с подходящия LED фенер и необходимите аксесоари. Към момента съм официален вносител на марката фенери Convoy.

В тази статия успях да систематизирам най-важната информация за лед фенери и фенерчета, с идеята да помогна на всеки, който сега навлиза в терминологията, да се ориентира сред голямото разнообразие от видове фенери, марки, аксесоари и части за тях. 

Преди да започна отправям едно предупреждение, за да няма заблуди – индустрията с фенерите е 99% от Китай! Изключение правят някои специализирани марки, но повечето предназначени  за масовия пазар са китайски – както високия клас, така и откровените недоразумения тип фенерче Police. Другото, което е добре да се има предвид е, че индустрията се развива с бързи темпове. В последните години има много иновации както при диодите, така и при батериите и управлението.  До голяма степен това влияе на моментното върхово представяне на моделите при старт с напълно заредена батерия, но в статията засягам и въпроси за по-продължителното използване на фенерите – как се справят с генерираната температура, кога започват да намаляват светенето и т.н.

Какво означават всички данни за фенерите

Ако разбираме какво означават данните и знаем защо ни е нужен фенер, ще можем да вземем информирано решение за най-подходящия за нас модел. Обикновено търсим професионален и мощен фенер за работа или далекобоен лед фенер за лов и планина. Понякога нуждата ни е просто за джобно лед фенерче, но мощно фенерче за двора, градината или в колата, което да закачим на ключодържателя си. Но как да го изберем, особено ако обичаме да знаем детайли за вещите, които си купуваме.

Ето и основните характеристики на лед фенерите:

  1. Размер и тегло;
  2. Профил на лъча, мощност и дистанция;
  3. Профил на светлината – цветна температура, CRI, PWM;
  4. Продължителност на светене, температура, регулация;
  5. Материали и покритие/анодизация на фенера;
  6. Възможност за ремонт и ъпгрейд;
  7. Ключове/копчета и управление;
  8. Допълнителни функции;
  9. Маркетингови трикове на производителите;
  10. „Екстремни“ фенери и практичност;
  11. Батерии. 

Размери и тегло

Това са очевидните мерки и теглилки за един фенер. Ако го купувате физически, го хващате в ръка и виждате дали е удобен за целта ви, но в интернет нещата изглеждат различно на снимка. По принцип в по-голям фенер с по-голям рефлектор, може да се сложи по-мощен диод и по-голяма батерия, загрява по-бавно и се охлажда по-бързо, свети по-силно, по-далеч и повече време. Това зависи и от дизайна. В този смисъл, стремейки се към по-малък размер и тегло, се правят компромиси с някоя от горните характеристики. По-долу цитирам време за дълго светене, където имам предвид над 10-15 минути с дадената осветеност в лумени преди да започне да пари, а не Турбо режима - максималната възможна мощност за 1-2 минути, която винаги присъства в описанието.


[ФАКТ] Времето на ползване много зависи от способността на фенера да се охлажда – зимата на открито може да свети много по-дълго и по-силно, отколкото лятото на закрито.

Видове според размера

Микро  фенерчета (под 1см диаметър и 3-4 см дължина): рядко светят повече от телефона, често използват бутонни батерии и не се презареждат. Малки са и не се пречкат на ключодържателя, но имат много ограничено приложение – предимно за светване няколко секунди, ако спре лампата във входа например.

Мини фенерчета (около 1 см диаметър и 4-9 см дължина) – тук вече има фенери с презареждаеми батерии и доста сериозно количество светлина. За съжаление законите на физиката действат и не могат да светят дълго време силно заради батерията и загряването. Тук влизат фенерчета с батерии 10180 (размери около 1.2-1.4 см диаметър и 4 см дължина) – идеални за ключодържател и достатъчно светлина да осветиш пред теб. Същия диаметър, но 9 см дължина позволява използването на 10400/ААА батерия, което дава до около 200 лумена и около час постоянно светене.

Малки фенери – тук има много повече разнообразие на модели, всеки производител има поне няколко модела в тази категория. Най-общо това са фенери, които могат спокойно да се пъхнат в джоб на панталон и не пречат – размери 1.4-2 см диаметър и 7-10 см дължина. По мои наблюдения могат дълго време да светят с около 200 лумена, батерии 10440/ААА или 14500/АА или 16340/CR123A/RCR123A. Има варианти с всякакви ключове, вградено зареждане, контрол на температурата и т.н. Като разновидност на тази група са т.нар. писалки – тънки фенери с две батерии АА/14500 или ААА/10440 – изглеждат точно като писалка. 

Фенери тип туба (цилиндър) – диаметър 2.2-2.5 см и дължина 8.6-13 см. Работят дълго време с 300-500 лумена, с батерия 18650, някои имат и къса тръба, в която се слага по-късата 18350/16340 и фенерът се скъсява до 7 см. Някои поддържат работа с две CR123, някои не поддържат. Могат вече масово да се срещнат фенери с по 3-4 диода, такива за по-далечно светене (150-200 м) или пък по-добро осветяване за близко разстояние. Батерията 18650 позволява светене 2+ часа, или пък инсталиране на много висока мощност.

Компактни фенери с голям рефлектор – диаметър на тялото и батерия като горната категория, но диаметъра на рефлектора е по-голям – главата на фенера е около 32-50 мм. По-голямата глава дава много възможности за постигане на желаните цели, както и дълго време на светене с 600-1000 лумена. Ако размерът на главата не е проблем, този формат дава много повече възможности на потребителя, като фенерът се събира в джоб на яке или калъфче на колана. Тук има и някои модели с по-голям диаметър на тялото – около 32 мм и батерия 26650 – тя дава около 50% повече енергия спрямо 18650, като в същото време на мен лично това тяло ми стои по-добре в ръката. 

Големи фенери – тук производителите могат да реализират доста мощност, далекобойност и дълго светене. Вариантите са толкова много, че не мога да ги обхвана тук. Има фенери, които светят над 2 километра, такива, които могат да светят дълго време с 4000+ лумена, с по 3-4 рефлектора или пък с до 9-18 диода. Има фенери с диаметър на тялото и главата около 50 мм и дължина 120-150 мм, т.нар. SRK или Soda can.

Профил на лъча, мощност и дистанция

Двата екстремни профила на лъча са т.нар Flood и Throw. Първият е „заливаща“ мека/дифузна  светлина във всички посоки, но на сравнително къса дистанция. Вторият е тесен лъч светлина на далечно разстояние (представете си лазер). Според нуждите и двата екстремни профила имат приложение и има реализации на фенери и с двата. Например ако искате да осветите поляната в парка, където се разхожда кучето ще ви е полезен първия тип с по-широка светлина наблизо, но ако искате да гледате обект надалеч, без светлината да се отразява в близките клонки и земята наблизо, ви трябва втория тип. Обикновено обаче се търси по-универсално решение и повечето фенери предлагат голяма площ на осветяване наблизо и малко петно в средата (hotspot), който осветява по-далеч. Реализират се различни варианти като производителите играят с големината и дълбочината на рефлектора и големината на диода. Също рефлекторите са два вида – гладки, които „хвърлят“ по-далеч, и накъдрени (портокалова кора), които дават по-мека и равномерна светлина по-наблизо. Има и лещи, които се използват вместо рефлектор да събират и насочват или разпръскват светлината от диода вместо рефлектор. И накрая има и т.нар. Зум или колиматорни фенери, които могат да се нагласят чрез дърпане/въртене на главата да светят повече като единия или другия вид. И тук обаче има компромиси – носиш един фенер, но всеки специализиран фенер върши по-добра работа от колиматора и обикновено има по-добра водо и удароустойчивост. 

Мощността (количеството отдадена светлина) се мери в лумени (lm) – колкото повече, толкова повече свети. Има едно нещо, което осъзнах – 4000 лумена не изглеждат на окото като два пъти по-ярка светлина от 2000 лумена – увеличението на мощността  и крайният продукт – осветеност, не е линейно. Тук с пълна сила важи закона за намаляващите ползи – всяка следваща стъпка на увеличение изисква много повече енергия и мощност спрямо предната. Това е въпрос също на изчисление как да се зададат степените на регулиране на фенера – колко % от максималната мощност да са по-ниските нива. Например:1%-10%-40%-100% или 5%-40%-100%, а потребителят вижда 3 или 4 равномерни стъпки.

Далекобойността или дистанцията на осветяване – измерва се интензитета централната част на лъча в кандела (cd) и по формула се определя докъде свети. Производителите ползват стандарт ANSI, който казва че дистанцията се мери, докато светлината падне до 0.25 lux (светлината при пълнолуние). Шири се едно мнение, което и аз ползвам с  удоволствие – вземаш тази стойност, делиш на две (или махаш една трета) и получаваш на практика какво ще виждаш с очите си. При избиране на далекобойността е хубаво да обмислите дали искате разсейване на светлината около вас или тесен, концентриран лъч. 

Профил на светлината – цветна температура, CRI, PWM

Цветната температура се мери в Келвини – колкото по-висока е стойността, толкова по-бяла е светлината. Студена светлина условно е 6000-7500К, Неутрална – 4000-6000К, топла – 2500-4000К. Има много дискусии коя светлина е по-подходяща за фенер, но според мен е въпрос на вкус и око на потребителя. При равни други условия, от бялата светлина се извличат малко повече лумени от диодите и фенерите при една и съща мощност светят малко повече и (изглежда) по-далеч. Почитателите на неутрална/топла светлина изтъкват, че при нея се виждат повече детайли и „пробива“ по-добре през мъгла/мараня. В интерес на истината всичко е строго индивидуално, аз например ако не гледам бяла и неутрална светлина едно до друго, възприемам неутралната като бяла.

CRI – Color Rendering Index – показва качеството на светлината - как човешкото око възприема цветовете при осветяване с тази светлина. Основно разликата е в червените тонове (кожата на човек е също в тези тонове). Колкото е по-висок индекса, толкова по-реалистично се пресъздават, 90-95 CRI е идеално, но някой производители рекламирам High CRI над индекс 80. Тук също има компромис – обикновено излъчваната мощност на емитери с високо CRI е по-ниска от тези с нисък индекс при равни други условия. 

PWM – някои драйвери не подават напрежение постоянно, а на примигвания/пулсации. Когато са доста начесто, не се забелязват от окото, но ако са по-нарядко могат да дразнят някои хора. Видими са най-лесно в ниските режими. Ако сте от тях, имайте го в предвид и търсете информация по ревютата, обикновено тази информация не присъства в маркетинговите материали.

Продължителност на светене, температура, регулация

При избор на фенер е добре да знаете за какво типично ще го ползвате – дали за кратки светвания с почивки или за дълго постоянно светене. В двата случая е добре да гледате различни характеристики – в първия случай пиковата мощност/далекобойност ще е по-използваема, във втория – какво се случва след 3-5-10 минути постоянно светене. Освен ако не е нарочно направен така, обикновено фенерите могат да ползват Турбо (пиковия) режим определено време (повечето които съм виждал 90 секунди-5 минути), след което или стават горещи или свалят мощността (според време или температура) и влизат в режим, в който отдаваната температура е равна на излъчваната. Тези, които имат температурен сензор, зависят много от външните условия – зимата ще свети по-дълго и силно от лятото. Понякога са направени да свалят постепенно мощността и не се забелязва, понякога директно слизат на долния режим. Обикновено в описанията се показва само Лумени/кандели в Турбо режим, но не и какво се случва после. 

Температура – когато свети емитера, той излъчва топлина. Колкото по-добре се извежда тази топлина до корпуса и се разсейва, толкова по-дълго може емитера да свети по-силно. Колкото е по-голяма главата, толкова по-добре разсейва топлината. Някои фенери могат да регулират температурата със сензор, други разчитат на таймер, трети са направени само на ръчен режим – като ви запари на ръката, сваляте режима.  При всички положения е добре да не ги оставяте да светят самостоятелно, особено последния вид, защото можете да ги повредите. Всеки от видовете ще има своите предимства и недостатъци за вас, затова се позаинтересувайте как е реализирана регулацията в конкретния фенер, който избирате. 

Материали и покритие/анодизация на фенера

В масовият случай корпуса на фенерите е направен от алуминий. Лек, евтин,лесно се обработва и отдава топлина прилично.  За да не се драска, отгоре се анодизира. По-скъпите фенери имат по-добра анодизация и си го пишат по рекламите (клас III), която се изтърква/надрасква по-трудно. При евтините за 2-5$ съм свалял с търкане с пръст анодизацията (или боя?). Когато купувайте, гледайте дали резбите на тялото са анодизирани – особено при фенери с електронен ключ. Тъй като в масовия случай по тялото протича ток, ако резбите са анодизирани имате още една опция: при леко развъртане на четвърт оборот на главата или капачката се прекъсва веригата и не може да се включи случайно в джоба или чантата, а при фенерите с електронен ключ се елиминира паразитната консумация. 

Други материали, които се използват за корпуси на фенери са мед, месинг, титаниеви сплави и неръждаема стомана. Обикновено се ползват за по-малки фенери и доставят основно естетическа наслада и цената е по-висока. Медта има по-добра топлопроводимост от алуминия, но е по-тежка. Някой хора харесват именно това – фенерът става масивен. Може да има покритие или не – т.е. да хваща патина или да си стои лъскав оригинален цвят. Титана обратно – по-лек от алуминия, но с по-лоша топлопроводимост. Неръждаемата стомана е по-тежка и с по-лоша топлопроводимост, но покритието е много по-издръжливо от алуминия. 

Достъпност за ремонт и ъпгрейд

В идеалния случай човек си купува фенер и той свети години наред без нужда от ремонт, но не живеем в идеален свят. Ако фенерът е купен от сериозен вносител и има гаранция, това също не би трябвало да е тема за разсъждение, но ако е купен от Китай, риска да не работи или да се повреди си съществува. Тогава е интересно дали фенерът може лесно да се разглоби и да му се подмени дефектиралия компонент, дали използва стандартни размери диоди/ключове/драйвери или са правени специално за него. Освен това техниката се развива, след 3-4 години най-вероятно ще има емитери с по-голяма мощност и по-малко топлоотдаване, т.е. смяната само на емитер може да донесе видими подобрения. Или пък в момента, при смяна на драйвер и емитер фенерът може да стане значително по-производителен. Ако потърсите в Гугъл моделът на избрания фенер, неизбежно ще се ориентирате дали може да бъде лесно ъпгрейднат/ремонтиран. 

Ключове/копчета и управление

Тук също има голямо разнообразие при решенията на производителите. Управлението в масовия случай се извършва от ключове (1-2 или повече). Виждал съм и фенери с тъч управление, но са рядкост. Ключовете са два вида – електронни и механични:

Механичните са обикновено разположени на опашката на фенера и механично прекъсват веригата и не протича никакъв ток. Биват 2 вида – Forward clicky и Reverse Clicky. При първият веригата се включва още преди да е щракнал ключа, като обикновено ако с него се управляват и нивата се натиска до средата докато изберете ниво и натискането до края го избира за постоянно. При Reverse – първо се включва, после се натиска до половината за избор на нива. Отново е въпрос на предпочитание, на мен лично Reverse ми е по-интуитивен, но ако искате например да светнете без да вдигате шум, Forward е по-подходящ (затова му казват и тактически). Има и още един вид механичен ключ и обикновено е при малките фенерчета – просто леко  развиване на главата прекъсва веригата. 

Електронните ключове обикновено са разположени под главата на фенера и се оперира лесно докато се държи с една ръка. Има подварианти с т.нар. магнитни ключове – само плъзгач или ринг на главата на фенера.  Също обикновено са по-тихи от механичните, но са постоянно под напрежение, което създава консумация от батерията. При ежедневно ползване това не е проблем, ако е рядко ползването е добре да разберете колко е тази консумация – има опасност да се преразреди батерията и да я унищожите или когато ви потрябва фенера да е със слаба батерия. Някои от новите фенери имат консумация, която е по-малка от саморазряда на батерията.  Някои производители слагат по 2 ключа – един механичен за прекъсване и един електронен за управление. Ако липсва механичен, лесно можете да развиете леко капачката, което върши същото (ако резбата на тялото е анодизирана).

Управлението на фенерите е много разнообразно. Най-простото е включване/изключване, но иронията е, че предимно фенерите с по-сложен софтуер обикновено предлагат тази опция, както и други възможности. Драйверите позволяват да се достигне до невероятни нива на персонализиране, например имам фенери с един бутон, на който мога да програмирам колко горещ е допустимо да стане, преди да намали, или лампа за къмпинг, на която мога да избирам цветната температура. Някои позволяват директно да се включва най-силния или най-слабия режим или директно мигането, други скриват мигането при превъртане на режимите, трети имат безстепенно регулиране на мощността – въобще изборът е голям, просто си помислете какво на вас най-много ви харесва при управлението. 

Допълнителни функции

Екстрите също са доста разнообразни, ще се помъча да нахвърлям някои от тях:

Температурен сензор – следи за температурата и намаля мощността до определен момент, когато няма опасност да се изгори човек или да повреди фенера. Зависи общо взето от реализацията – имам някои фенери, при които се включва температурната регулация преди даже да се е стоплил фенера, при други ги държи приятно топли. От една страна е добре за безопасността, от друга понякога ме дразни как е направено.Понякога сваля постепенно и не се забелязва, понякога сваля директно на по-ниско ниво. Понякога увеличава мощността, след като се е охладил фенерът, понякога си остава на по-ниското ниво. 

Памет на режима  (Mode memory) – фенерът запомня последния използван режим и включва на него. Някои модели могат да се програмират да имат или нямат памет. Отново е въпрос на предпочитание и ползване – имайте предвид, че ако мощен фенер е запомнил турбо нивото и се включи случайно в чантата, може и да я подпали.

Програмиране – степен до която потребителят може да си нагласи нивата, паметта на фенера, дори и кога да се включва температурната защита. За някои хора е сложно, за други е удоволствие. Най-простото е да има или няма мигащите режими. Други реализации са под-нива – например колко силно да свети високия режим. Други видове са предварително зададени групи, от които потребителят да избира. 

Защита от слагане обратно на батерията (reverse polarity protection) – фенерът просто не тръгва, ако батерията е поставена неправилно. В някои реализации трябва да се ползва само батерия с пъпка. 

Аларма за ниско напрежение на батерията (low voltage warning) – или самия фенер, или ключът ако е електронен, започват да премигват с определена честота, като се поизтощи батерията. Понякога има и последващи действия – например да свали до по-ниско ниво, понякога няма – просто предупреждава. 

Индикация за заряда на батерията:  Понякога електронният ключ показва нивото на батерията при вкарването във фенера, понякога имате опция да проверите приблизителното ниво през менюто.

Изгасяне при ниско ниво на батерията (low voltage cut off) – Когато батерията се разреди до определен волтаж, фенерът просто угасва. Така я запазва от унищожение.

USB зареждане – някои фенери имат вградено  зарядно, препоръчвам да изчетете няколко ревюта как точно работи, защото съм чел за модели, които презареждат батерията, което не е много безопасно. Също гледайте доколко добре е механичната якост на порта, ако това ще е основния начин на зареждане. Някой фенери са с магнитни или механични адаптери, които се свързват към Micro USB.

Стъкло – антирефлексните стъкла могат да увеличат с 5-8% излъчваната светлина

Рефлектор – покритието на рефлектора също може да увеличи излъчваната светлина. Ако е от по-хубавите рефлектори, производителите се хвалят с големи букви за специално покритие. Важно е рефлектора да не е пластмаса, като при някои от най-евтините модели под 20 лв. 

Короната на главата (bezel) – може да е от неръждаема стомана и с разнообразни шипове или издутини за чупене на стъкло например.

Закачване на каишка или ремък и дали това пречи на се постави фенерът вертикално на маса. Добре заоблени ли са дупките или могат да срежат каишката. Има ли клипс, може ли да се обръща.

Магнит на капачката за закрепване на метален предмет, може ли да се маха, ако не искаш да ти прецака  магнетизацията на банковите карти например? 

Сещам се и за други неща като фосфоресциращ О-ринг, фосфоресциращ ключ или ключ с лед светлина и разни други.

Маркетингови трикове на производителите

Показва се максималната теоретична мощност на емитера, но не и на конкретния фенер – това са 3000 -15000 луменовите фенери за 5-10$. Обикновено дори слагат китайски емитери с означение близко до това на Cree – например XM-L T6. Обикновено потребителят получава колкото е платил – 200-300 лумена в станиолено тяло и пластмасов рефлектор.

Обявяват мощност на емитера, а не на измереното от фенера - тук и по-сериозни фирми послъгват. Да, емитерът може да излъчва например 1000 лумена, но отпред на фенера излизат примерно 800 – останалите са загуба от рефлектора и стъклото.

Обявяват максималната мощност и максималното време на светене – мерят максимална мощност с напълно заредена батерия, но на 30 секунда тя вече е по-ниска, на 2-3 минута се включва регулацията….максималното време на светене е написано с големи букви, но не и до него че свети с 1 лумен например.

Обявяват кандели и метри, но отново при максимална мощност, понякога по ANSI, понякога на око.

Обясняват колко е водоустойчив, после в спецификациите виждаш IPX4. Или обясняват колко е подходящ фенерът за всякакви ситуации и липсва рейтинг за падане (например от 1.5м)

Естествено, когато някоя от екстрите липсва, няма да го видите в описанието. Например няма да пише: “Нямаме температурен сензор“, затова е и настоящото писание – проверявайте по списъка какво няма във фенера, за да си вземете информирано решение.

“Екстремни“ фенери и практичност

Кеф цена няма, затова и всеки трябва да прецени сам за себе си какво иска от един фенер. В България има хора, които могат да реализират почти всичко съвременно в един фенер, особено видими резултати се получават при фенерите с един емитер. Съветът ми е, внимавайте кой го прави, или ако ще го правите сами, питайте – идеално хоби е, но внимавайте с безопасността. Вече има достатъчно екстремни фенери и от производители, тук отново ползването е на собствен риск – на един приятел такъв му беше пробил дупка в джоба на панталона при случайно включване.

Батерии за фенери

Батериите са 2 вида – презареждаеми и не. Непрезареждаемите, освен че в дълъг период излизат доста по-скъпо, имат неприятния навик да не могат да отдават ток – просто АА батерията е много по-слаба от 14500 батерията. Отделно, може да се разтече и да унищожи фенера. Изключение от масовите са CR123А, които са литиеви. Предимствата на непрезареждаемите батерии са доста по-дългото съхранение, лесно намиране в случай на нужда и безопасност при високи и ниски външни температури (спрямо литиево-йонните).

Презареждаемите – ще пиша за масовите размери и видове, защото има и по-малко разпространени.Никел метал хидридните (NiMH) са с по-голям капацитет, но по-нисък волтаж, литиево-йонните са 3.6 волта с по-малко ампер часове. В крайна сметка литиево-йонните държат малко повече енергия и могат да я отдадат по-бързо, поради което с тях фенерът може свети по-силно, но по-кратко. Тук отново е добре да кажем, че NiMH батериите са по-безопасни от литиево-йонните, особено изложени на висока температура. Двата масови размера, в които има избор са:

NiMH ААА (1.2 Vдо около 900 mAh)– литиево-йонен аналог 10440 -3.6 V,  ~320 mAh 

NiMH АА (1.2 Vдо около 2500 mAh)– литиево-йонен аналог 14500 -3.6 V,  ~900 mAh 

Само литиеви батерии:

Най-разпространения размер са CR123A/CR123/123A – пишат ги по различен начин, литиеви батерии, които не се зареждат, зареждаемия аналог 16340 или RCR123. Има и АА/ААА размери, но са рядкост. Всички бутонни батерии са също такива (2032, 1620 и т.н.), както и повечето батерии по дистанционните на колите например. 

Литиево-йонни батерии:

Батерии размер 18650 – много разпространена батерия. Размерът позволява да отдава доста ток, както като количество, така и като ампери, но трябва да подхождате с внимание – да не ги оставяте сами да се зареждат, да не ги излагате на жега, да не ги окъсявате, да им пазите външната опаковка и ако се наруши да я възстановите и т.н. 

Стандартния размер е 18 мм диаметър х 65мм височина. Обикновено размерът на батериите не е точно толкова, а малко повече – особено при батериите със защита – проверявайте дали фенерът не е капризен към размера. Добре е да купувате батерии от сериозни марки: Samsung, Sanyo/Panasonic, Sony, LG или всеки по-„марков“ производител на фенери си предлага негови батерии, също  Efest, Keepower. Първите три са най-големите производители на батерии и много често техни батерии се ребрандират. Много е важно също от къде ги купувате, защото в този размер има много ментета – в добрия случай могат да ви продадат батерия с по-нисък капацитет от същата марка, но може да е извадена от стара батерия на лаптоп или чисто менте тип *****fire. Чел съм как намират в последните 14500 батерия и пясък в опаковка от батерия от Ибей, как подобни батерии изгарят зарядни или директно се самозапалват и т.н. Аз лично мерих една Ultrafire 6000 мАч, която се оказа 700 мАч. Ако видите батерия с означение над 3600 мАч в този размер, почти сигурно е менте.

Батерии размер 21700 –  Налага се постепенно като стандарт през последните 2 години, предимно с подкрепата на производителите на електрически автомобили. При фенерите ползите пред 18650 са 1.5 пъти по-голям капацитет при минимално увеличаване на размера, недостатък е цената и че не влиза в някои от по-старите зарядни. Производителите са същите като при 18650.

Батерии 26650 – важи почти същото като при предните размери, само че тук стандарта си е чисто китайски и ползват продукцията на няколко завода, добри са  Liitokala 50А 26650 с 5000 мАч, Sofirn, Vapcell, също Efest и Keepower, както и отново брандирани на маркови производители на фенери. Предимствата пред другите размери са, че отдава повече ампери от 21700 при същия капацитет, т.е. фенерите могат да стоят по-дълго в регулация, недостатък – размерът.

По-малки стандартни размери литиево йонни батерии: 10180, 10440, 14500, 16340, 18350, 18500.

Защитена/Незащитена – зависи от фенера и зарядното ви – ако фенера има предупреждение и си го гледате и зарядното е добро, т.е. зарежда качествено и не презарежда, няма нужда от защита – защитата предпазва от презареждане и преразреждане, но ако фенерчето иска много ток, тя изключва и батерията не може да го отдаде. Има фенери, които не предупреждават, в този случай по-добре си вземете защитена батерия. Когато се търси по-малък размер на фенера, обикновено не може да приема защитени батерии и производителят/търговецът предупреждават.

С пъпка или гладки (Button top/flat top) – повечето фенери с 1 батерия приемат и двете, изключения съм виждал при странно реализирани защити от неправилно поставяне – там се приема само с пъпка. В общия случай без пъпка влиза почти навсякъде, а ако трябва пъпка или слагате магнитче 5мм и го залепяте по обиколката с моментно лепило, или капвате малко припой. 

Ампераж – фенерите от магазина рядко се нуждаят от повече от 3-5А, което е по силите на всяка батерия от добрите производители. Ако си купувате „моднат“ фенер, говорете с производителя какви батерии са подходящи – има високо разрядни модели, които са с малко по-малък капацитет, но отдават много повече ток.  

Зарядни и зареждане – ето някои марки зарядни, които са добри: Xtar, Liitokala, Nitecore, Opus и др. Като зареждате, особено по-малките батерии, се старайте да не превишавате капацитета, т.е. ако е 600 мАч, не я зареждайте с повече от 0.5А ток.


Надявам се тази информация, макар и малко техническа, да ви е била полезна и да ви е дала по-ясна представа за видовете, възможностите и подводните камъни относно LED фенерите. Сега идва ред да направите своя информиран избор на най-подходящия за вас фенер, който да покрие всички нужди и изисквания за максимална ефективност и удоволствие от използването му!

Разгледайте и категорията ни за тактически фенер

Ако имате въпроси може да свържете с мен за безплатна консултация на тел.: 0887 266 627