Случвало ли Ви се е леко да завидите на съседа, че целогодишно ви черпи с прясна салата от зеленчуци собствено производство? Знаете, че голяма тайна няма, просто е инвестирал и поддържа 2 домашни оранжерии в градината си и те му се отблагодаряват подобаващо. Оранжерийното производство има много преимущества. Днес много хора отглеждат зеленчуци и различни видове растения по този начин. Това дава възможност да се удължи сезона, в някои случаи с месеци, което е предпоставка за целогодишно градинарство и съответната реколта.


Какво е оранжерийно градинарство

Това означава култивиране на зеленчуци или цъфтящи растения в контролирана, затворена среда, която удължава вегетационния период и предпазва от вредители.


Как всъщност работи оранжерията

Изградена от пластмаса, плексиглас или стъкло, тя превръща слънчевата светлина в топлина, като същевременно пази растенията от вредители, болести и екстремни метеорологични условия. В нея градинарят създава регулирана температура, влажност и сянка според нуждите и може да експериментира с различни почви и торове. Предимствата й са:


  • удължаване вегетационния период;
  • по-добра превенция на вредителите;
  • преносимост и адаптивност;
  • допълнителни възможности за отглеждане;
  • защита от атмосферни влияния.


След като решите какъв тип оранжерия искате, ще трябва да определите най-доброто място за нея. Ще ограничите видовете растения, които можете да отглеждате, ако не я поставите на най-доброто възможно място. След като я изградите, изпробвайте различно разположение на растенията за най-добрите условия на всеки сорт.


Списък на основните зеленчуци

Вижте списък на зеленчуците, които бихме искали да имаме целогодишно и които заслужават Вашето внимание за такъв вариант на отглеждане. Те са лесни и вкусни.

Лук

Лукът е култура, която издържа на по-ниски температури и е отличен за отглеждане в ранна пролет, есен или през зимата (в някои зони на засаждане). Може да вирее в контейнери, повдигнати или приземни лехи.

Маруля

Може да отглеждате листна салата през пролетта, есента и зимата. Тя е чудесен избор, защото расте бързо.

Моркови

Със слънчева светлина, вода и богати на фосфати торове, те произвеждат качествена реколта за два до три месеца.

Домати

Една от най-добрите култури, които може да отглеждате, са доматите. Обичат топлината и растат по-добре при тези условия. На тях сме обърнали и специално внимание в блог статията за отглеждане на домати.

Чушки

Ако искате да произведете невероятна реколта от пипер, започнете да ги отглеждате в оранжерия.

Зеле

В зависимост от Вашата зона на засаждане, може да отглеждате зеле през пролетта или есента.

Краставици

Краставиците са сравнително лесни за отглеждане растения, но внимавайте кои сортове избирате. Те обикновено растат по-бързо от доматите и дават плод по-рано. Изискват по-високи температури, което означава, че обикновено се отглеждат като пролетна или ранна лятна култура.

Добри за отглеждане на закрито са още – спанак, патладжани, тиквички, ряпа, ягоди, малини, боб, грах и различни видове билки.


Оранжерията е великолепно съкровище. Тя позволява на градинарите да се възползват максимално от слънцето, удължавайки сезоните и давайки широка гама от висококачествени култури. Ще имате възможност да поддържате много плодотворна реколта по всяко време на годината. Взискателният контрол върху околната среда може да помогне за отглеждането на огромен набор от растения отвъд това, което е възможно във Вашия климат. Те могат да се окажат по-силни от тези, отглеждани в нормална градина, защото ще имат комфорт за растеж.

Когато навън е под точката на замръзване, слънчевите колектори и нагреватели могат да оставят вътрешността на оранжерията хладна, но идеална за живеене за голяма част от пролетните зеленчуци. През лятото вентилаторите и останалите охлаждащи устройства могат да защитят крехките растения от жегата.

Отглеждането на плодове и зеленчуци у дома не е трудно, когато знаете какво да правите и с какви проблеми да внимавате. Вие ще имате вкусна, прясна и здравословна храна сезон след сезон! Можете да експериментирате с необичайни сортове и да зарадвате семейството си с нови, екзотични ястия от Вашата градина.


Ключът към успешното производство е добре проектирана оранжерия с добро използване на пространството и точен контрол на средата.


Вижте предлаганите от нас модели оранжерии:


>> найлонови домашни оранжерии

>> здрави поликарбонатни оранжерии