Марката ножове Ruike е създадена от едни от най-големите производители на фенери – Fenix (Феникс). Също като при фенерите е наблегнато на първо място на изключителна надеждност и практичност, изчистени линии с внимание към детайлите и доза иновация. 

Стомани на остриетата: Ruike използват в основната си линия стоманата 14C28N на шведския производител Sandvik. Тази стомана е специално създадена за производство на ножове, като комбинира отлична здравина, износоустойчивост и устойчивост на влага. За потребителите с по-високи изисквания се предлагат и няколко модела с по-висок клас стомани като S35VN, 154CM и N690Co в комбинация с дръжки от титаниева сплав. За навлизащите в пазара се предлага и модел със стомана 8cr13MOV - китайска стомана, отново създадена за производство на ножове.

Обработка на стоманата: Химическият състав на стоманите е важен, но не по-малко важна за качествата на острието е термичната обработка или закаляването. Ножовете Ruike се обработват според спецификациите на производителите, като допълнително всички остриета се подлагат на крио обработка, за да постигнат оптималния баланс между здравина и износоустойчивост. 

Геометрия и финиш на острието: Всяко острие е създадено за да служи оптимално за целта на ножа - например по-големите и масивни ножове са с по-дебели остриета с по-голям ъгъл за да могат да изпълняват и по-груби задачи, по-фините ножове са сведени по-тънко, за оптимално рязане. При всички случаи линиите и скосовете са перфектни, дори са допълнително обработени вторичните скосове за да се премахнат грубите следи от правенето им. Финишите на остриетата са разнообразни и отново са основно подчинени на предназначението на ножовете.

Дръжки и материали: Дръжките на Ruike са ергономични, като се използват изпитани материали като G10 и неръждаема стомана, а в премиум моделите – титаниева сплав. В някои модели се ползват и комбинации с различни материали. Всички имат ергономични форми и насечка за надеждно ползване с мокри ръце.

Екстри и детайли: В допълнение на практичността, Ruike са се погрижили за допълнителни екстри като двойно заключване - в различните модели предлагат два вида. То подсилва основното заключване за да може ножът да се ползва и за по-силови дейности. Клипсовете са също добре обмислени. В някои модели има акценти и стилистични детайли, които придават по-модерно излъчване. Фиксираните остриета се радват на кании с иновативна четири позиционна система със заключване, за носене на ножа по най-удобен начин. Повечето модели сгъваеми ножове се предлагат с флипер и лагерни втулки за бързо и плавно отваряне.

Сглобка: Ruike са вложили доста старание в напасването на ножовете и общото впечатление е за доста по-скъпи ножове, отколкото предполага цената. Остриетата са добре центрирани, механизмите са плавни и доставят удоволствие при ползването.

Може да разгледате и закупите добре обмислената колекция на Ruike в магазин "Сорбе" на ул. Пиротска 27 в София или онлайн на Sorbe.bg/ruike. Там ще можете да намерите и цялата гама фенери Конвой (Convoy), а скоро планираме и разширяване на асортимента в секцията.