Материалите се различават по характеристики и физични свойства. Те влияят върху скоростта на готвене и вкуса на храната.

Домакините внимателно подбират кухненските аксесоари, защото от това зависи приготвянето на ястия за семейството.

Производителите доставят на пазара много видове съдове, но не всички са достатъчно добри за приготвяне на вашето ястие.

При избор на съдове за готвене, е важно да знаете предимствата и недостатъците на различните материали, от които са произведени тенджерите за готвене.

Емайлирани тенджери.

Класическият вариант е емайлирана тенджера. Тези продукти са с атрактивни цени, продавани в магазини и на обикновени пазари. Те са универсални и с разнообразни цветове, но какви са физическите качества и свойствата на емайлираните съдове.

Предимства:

- Не отделят вредни вещества в храната по време на готвене.

- Запазват се полезните витамини и минерали в храната.

- Запазва се топлината в продължение на 2-3 часа след приключване на готвенето.

Недостатъци:

- Емайлираното покритие е крехко.

- Парене на съда при продължително готвене.

- Не могат да се почистват с агресивни препарати и такива с абразивни добавки.

Простотата в грижите е друго важно предимство - те лесно се мият на ръка или в съдомиялни машини. Трябва да се измиват само с течности или гелове за измиване, а праховете са забранени. Типичен проблем за домакините е увреждането на емайла. С течение на времето на повърхността се появяват драскотини и стружки, особено при небрежно боравене.
Да се измие загоряла храна е трудно, необходимо е да се търсят алтернативни начини. Когато избирате, не трябва да разчитате на евтини модели, по-добре е да избирате продукти с дебело дъно. Покритието на емайла не трябва да бъде по-малко от 2 милиметра, в противен случай бързо ще се напука или ще изгори.

За удължаване на срока на експлоатация се препоръчва да следвате правила:

- Използвайте само течни детергенти.

- Не търкайте емайла с метални тривки и твърди четки.

- Не поставяйте празна тенджера върху котлона.

- Не позволявайте на храната да загори по време на готвене.

- Не изстъргвайте остатъците от дъното с ножове или вилици.

Ако не нарушите инструкциите, дори и след 5-7 години, емайлиращият съд ще изглежда като нов.

Тенджери от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е модерен материал за производство на тенджери. Поради това домакините са склонни да избират този тип кухненски съдове.

Тенджерите от неръждаема стомана изглеждат стилно, те са леки и издръжливи. Продуктите са в хармония с интериора на кухнята, приборите и кухненските уреди. Днес повечето комплекти са изработени от неръждаема стомана. Относно експлоатационните характеристики на неръждаемата стомана се различава от емайлираната повърхност, така че трябва да имате предвид техните физически свойства.

Предимства:

- Устойчивоет на кисели и алкални среди.

- Храната практически не загаря по стените и дъното на съда.

- Съвместими са с всички видове печки.

- Материалът е износоустойчив.

- Универсалност на приложение - подходящи са за всички видове храни.

Недостатъци:

- Не се препоръчва използването им във фурна, ако имат пластмасови или дървени дръжки.

- По-високата им цена.

Тенджера от неръждаема стомана изглежда крехка и светла на външен вид, но в действителност тя може да издържи на тежки натоварвания. Повърхността не се влияе от агресивно въздействие, така че няма ограничения при приготвянето на ястия. Те се затоплят бързо, не губите време да чакате. Грижата за тенджери от неръждаема стомана не е трудна, така че няма проблеми с тях.

Когато купувате тенджера от неръждаема стомана, обърнете внимание на марката и материала.

На пазара често има фалшификати на евтина стомана. Такива тенджери бързо се оцветяват и изгарят. Петната се появяват от солеви разтвори.

Направете избор в полза на доказани марки, като "Хром" АД защото те гарантират качеството на техните продукти. Добрата неръждаема стомана не е евтина, така че не трябва да се скъпите.

Специални щампи ще ви помогнат при избора на тенджера. Производителите поставят щампата на дъното на продукта или етикет върху опаковката. Най-добрият материал е медицинската неръждаема стомана, която се отличава с високо съдържание на хром спрямо никел 18/10.

По-евтините видове, които не ви препоръчваме са с по-ниско съдржание на хром спрямо никел - 12/18, 12/13, 08/13.