В началото на демокрацията бях вече достатъчно голям да консумирам кафе в големи количества и тогава започна моята привързаност към тази чудна напитка. Тогава все още автоматите не бяха масово налични, затова си бях купил една машинка с ръчка, която правеше много добро еспресо, но също и много мръсотия. Отделно и мляното кафе се съхранява трудно, когато искаш да запазиш аромата му. Така и в 2000 година открих автоматите и от тогава използвам основно тези машини за да си приготвям кафе в къщи. Целта на статията е да помогна на бъдещия купувач да погледне зад гръмките наименования и марките и да оцени какво му носи дадена „екстра“ . Статията е силно субективна и е резултат от личните ми впечатления от 3 марки и над 10 модела машини.


Какво означават характеристиките на машините:


1.       Контрол върху едрината на кафето –всички машини го имат, обикновено е в контейнера за кафе. Изключително важна за напитката. Когато стигнете до най-дребното кафе и въпреки това не се получава добър крем (каймак), според вида на мелачката трябва да посети сервиз за стягане или заточване на ножовете или смяната им.


2.       Дължина на кафето – отново всички автомати го имат под различни форми – с механична врътка или обучаващ се електронен бутон. По-късото кафе означава по-интензивен вкус, по-дългото – повече кофеин. Ако екстракцията продължи повече от 25-30 секунди, неизменно ще има и изгорели мазнини (бял цвят в крема).


3.       Количество на кафето в групата – изключително важна за контрол върху параметрите на кафето. За съжаление само машините от по-висок клас имат начин за нагласяне на грамажа, докато при ниския клас това е зададено от производителя, като по този начин потребителят не може да увеличи или намали количеството кафе в групата. Този параметър удобно се пропуска при рекламите на евтините машини


4.       Контрол върху температурата на водата – както при горния параметър, наличен обикновено в средния и висок клас машини. Когато пиете Арабика, много често температурата прави разликата между кисело и идеално еспресо. При Робустите няма толкова голямо значение. Обикновено машините с тази функция имат дисплей и този параметър се намира в менюто.


5.       Мелачка – дали ножовете са метални или керамични – аз лично предпочитам металните, защото имам няколко счупени керамични комплекта. Мелачката обикновено първа сигнализира, че трябва да се посети сервиз, когато започне да мели много едро – там стягат ножовете, точат ги при необходимост или ги заменят.


6.       Филтри за омекотяване на водата – не е важно за София (да, тук имаме супер вода и можем да сме небрежни), но е хубаво да се слагат в другите райони с варовита вода и машината редовно да се профилактира за варовик – просто я запушва и унищожава гумените маркучи и уплътнения.


7.       Големина на контейнерите = колко често ще зареждате и чистите. Обикновено при най-компактните модели контейнерите са миниатюрни – 8-10 кафета. Сигурно при ниска консумация е ОК, но в къщи ще трябва да ги чистя два пъти дневно. Имал съм автомат за над 2000 лв, който беше с много малък контейнер за отпадна вода и след преминаване на програмата за самопочистване, контейнерът се препълваше – изключително досадно.


8.       Почистването на кафе групата –добре е да се поинтересувате как се случва – при някои марки трябва да се извади и измие под течаща вода, при други само се пускат таблетки за обезмасляване (от 3.5 години имам тази машина и прави по 3 кг кафе на месец без да роптае)


9.       Има ли отвор за мляно кафе – ако някой пие друг сорт или безкофеиново.


10.   Гореща вода – най-малките автомати понякога нямат отделен изход. Най-високия клас машини имат отделен кръг и големи резервоари за вода и бойлери, за да могат да доставят вода за чай.


11.   Пара и капучинатор – тук вариациите са много – от обикновен изход за пара, през малък капучинатор, който издърпва млякото от пакета със силиконов маркуч и го разбива на пяна, та чак до отделна кана, която после да приберете в хладилника. Аз лично съм противник, защото млякото е мазно и трябва да се мие веднага след ползване на този уред. Ако пиех много капучино, бих си взел отделен уред (milk frother), който топли и разбива млякото и се чисти изключително лесно.


12.   Система за екстракция на кафето – всяка марка си има наименование, хубаво е да я има. Също важно е да можете да контролирате т.нар. pre-soaking – машината пуска малко вода за да намокри кафето, изчаква секунда-две да я поеме и тогава чак започва същинската екстракция. Аз лично предпочитам да има и винаги нагласям аромата на най-интензивния.


13.   Други – материал на корпуса, тъч екран, цветен екран, връзка с приложение и т.н. – избирайте на вкус, нямат много общо с качеството на напитката, а по-скоро с ергономията и естетиката. Имайте предвид, че се отразяват сериозно в цената на машината.


Надявам се да съм помогнал.


По-долу ще представя една  машина, която според мен може да прави прекрасно еспресо дълго време, в момента на специална цена от 1299 лв:


Jura E60


+ Регулируема доза 5-16 г кафе


+ 3 нива на температура на водата


+ Сравнително големи контейнери (280 г кафе и 1.9л вода)


+ Системи за екстракция (P.E.P.®: Pulse Extraction Process и арома система I.P.B.A.S.)


+ сменяем филтър за вода в резервоара


+ Цветен дисплей, Съвместима с JURA Coffee App


-          Няма възможност за работа с мляно кафе