Здравейте, казвам се Ясен и съм собственик на онлайн хипермаркет Sorbe.bg. Ще ви разкажа защо реших да предлагаме умния регулатор Comet+ на българския пазар. 

Живея в София и се отоплявам на централно парно. През годините годишните ми сметки на топлофикация варираха, започвайки от 800-1000 лв и последните десетина години се покачваха стабилно, достигайки над  2000 лв през 2020 година, когато не използвах никакви регулатори и радиаторите бяха отворени постоянно. Сметката за отопление е над половината от всички сметки за апартамента ми, т.е. спестяването там би донесло най-значителен ефект върху годишните разходи за имота. 

За сезон 2021 направих две неща – поръчах термовентили Comet+ и сложих зад радиаторите изолационно фолио 5мм.  За целия сезон 2021 Топлофикация ми беше начислила 3001 лв прогнозно, но на изравнителната сметка се оказа, че сметката ми е 1199 лв. т.е. тези две прости мерки ми бяха донесли спад от 60% спрямо прогнозната сметка. За всеки случай проверих и сградната инсталация – 2021 година енергията за сградна инсталация беше с 20% повече, т.е. наистина бях спестил 60% от сметката си от тези две неща.

Изолацията е лесна – продава се във всеки строителен хипермаркет, 5 мм с алуминиево фолио – режете парче колкото радиатора с ножица и слагате между радиатора и стената.

Регулаторът Comet+ заменя обикновения термовентил директно – развивате стария и навивате Comet+ на ръка. Не се изисква майстор, спиране на парното и т.н. Накратко термовентилът е обикновен кран, който увеличава, намалява или спира топлата вода, подавана от топлофикация. Когато я увеличава, тя отдава топлина на радиатора, който затопля въздуха. Обикновените термо вентили имат деления, които грубо задават температурата и я регулират чрез разширение на течност или газ. Животът им е до 20 години. Те са подходящи за помещения, където се изисква постоянна температура 24 часа. Аз обаче ходя на работа, детето ми на училище и през деня не е необходима висока температура.

Comet+ спестява като намаля температурата когато Ви няма в къщи и я увеличава, когато се приберете. Особено подходящ е за работещи хора, които през деня не са в къщи и няма нужда да топлят природата. 

Принципа на програмирането му е много прост – задавате висока и ниска температура. За хола аз съм избрал 24 градуса и 16 градуса, за спалните 21 градуса и 16 градуса. След това задавате за всеки ден от седмицата периодите, в които сте в къщи – тогава вентилът регулира на 24 градуса, а когато Ви няма – регулира на 16 градуса. Така стените не могат да изстинат прекалено и за половин час се постига желаната температура. Това естествено е моя опит, вие можете да откриете Вашите комфортни нива. Ето моите програми:

Хол: Висока температура 24 градуса, Ниска температура: 16 градуса, Понеделник-Петък 6.00-8.30 и 18.00-22.30 – висока температура Събота, Неделя – 8.00-23.00 - висока температура 

Спални: Висока температура 21 градуса, Ниска температура: 16 градуса, Понеделник-Неделя: 22.00-8.30 – висока температура


Има и няколко специфични случая, за които има предвидено решение:

1. Ако останете в къщи в работен ден, когато е зададена ниска температура: просто врътвате колелцето до желаната температура и тя ще стои такава до следващия зададен период – т.е. ако сте нагласили стандартно програмата от 8.30 до 17 часа да е ниска температура, а сте в къщи през деня – в 8.30 увеличавате с колелцето и температурата ще стои висока до 17 часа, след което вентилът продължава по предварително зададената програма

2. Имате малки деца, които си играят с вентилите – вентилът предлага лесно заключване за деца със задържане на два бутона

3. Отваряте за проветрение – вентилът усеща и спира парното докато се проветрява. Може да се задава чувствителността в три нива и времето за спиране от 10 до 60 минути. 

4. Отивате в почивка – задавате начална и крайна дата и час и вентилът поддържа ниска температура по време на почивката, а Вие се връщате в топъл апартамент     


Защо Comet+?

1. Не ме занимава със себе си – вече година и половина не съм променял нищо по него, батериите все още си работят (две АА батерии на устройство, още ползвам оригиналните и лятото не съм го спирал), в къщи температурата е комфортна 

2. Произведен в Германия и един от най-продаваните продукти там. Достатъчно евтин – китайските аналози са само 10-20% по-евтини, а продуктът вече си е избил парите миналата година. В интерес на истината исках да го предлагаме още наесен, но се оказа, че най-ранната дата за производство е Януари.

3. По принцип съм любител на техниката, на пазара съществуват и уреди, управлявани от системи за умна къща. Обаче цената е тройна и не изпитвам необходимост през деня да мисля за парното и да го включвам през смартфона си. Предпочитам да го наглася веднъж и да не се занимавам.

4. В крайна сметка определям уредът като евтин, надежден и ненатрапчив начин да контролирате сметката си за парно. 

В страницата на продукта съм сложил кратки видеа, които показват всички функции на Comet+.


МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ПРОДУКТА ОТ ТУК!