Всички модели рекуператори и техните цени можете да разгледате тук.

Първото, което правим, когато станем от сън е да отворим широко прозореца, за да влезе пресен въздух у дома. Това веднага променя температурата на помещението и увеличава сметката за ток или парно. До сега решението беше централна вентилация, което е скъпо решение, изискващо сериозен ремонт на дома, бидейки свързано с прекарване на тръби по целия таван. Този вариант е единствения подходящ за големи индустриални помещения, офиси, молове, магазини и новостроящи се домове, но крайно сложен и недостъпен за болшинството от съществуващите български жилища. 

Малко устройство монтирано в отвор в стената решава проблема с пресния въздух, при това доставен на стайна температура. Без допълнителните киловати за охлаждане или отопляване на помещението след отворения прозорец и сметките ще намалеят значително.


Много ползи, лесно решение


 1. Здравословна среда на обитание – постоянния приток на чист въздух и извеждане на употребявания съществено спомага за качеството на живот и подпомага здравето и добрия тонус.


2. Лесно и комфортно е – не трябва да се отварят и затварят прозорците в отделните помещения, няма нужда да помниш дали си проветрил – системата работи постоянно и си върши работата


3. Икономично е. Тук обаче има съществен детайл. Ако вентилацията просто изкарва употребявания въздух и вкарва пресен с външна температура, разходите за вентилация ще са същите като при проветряването с прозореца. Това е така, защото примерно през зимата, подгряването на 1 куб.м. въздух до определена температура консумира определено количество топлинна енергия, което после бива отчитано в сметките ни. Когато проветряваме, ние изхвърляме топлия и употребяван въздух навън и вкарваме чист, но студен въздух, за подгряването на който отново ще платим. За да се намали съществено сметката, централните вентилации използват устройство, наречено рекуператор. На практика това устройство по чисто механичен начин извлича полезната енергия от използвания въздух (топлина през зимата и хлад през лятото) и я прехвърля върху входящия чист въздух. По този начин в горния пример през зимата, въздухът който излиза вече не е толкова топъл, колкото останалият в стаята, а този който влиза, не е толкова студен, колкото този отвън. През лятото се получава обратният ефект. И тъй като това е механичен процес, енергия консумира единствено вентилаторът на системата - по няколко вата на час.


4. Няма влага и конденз през зимата, както и всички неприятни последствия като мухъл и подпухнали стени. Притокът на чист въздух намалява и възможността за концентрация и  пренасяне на микроорганизми по въздушен път.


5. Допълнителни ползи при добра вентилация: не влизат насекоми през отворените прозорци, няма течение и последвалите схващания и настинка, намаляват се чувствително нивата на прах и външен шум.

 

Как да имаме чист въздух и ниски сметки за ток в дома си


Централната вентилация е по-доброто и удобно решение за новостроящи се сгради или при сериозен ремонт. За хората, които желаят такава, предлагаме рекуператори за дома с до 95% ефективност, които са компактни, удобни за инсталация, с ниски нива на шум и висока ефективност и не на последно място: разумна цена и удобен дигитален панел за управление. За по-големи къщи предлагаме и комерсиални рекуператори от серията за търговски обекти. Инсталирането изисква преправяне на наличната вентилация или изграждането на нова. Според района, в който живеете, можем да препоръчаме фирма, която познава техниката и ще даде оферта за необходимата работа и материали по инсталацията или изграждането. Добре направената система ще работи незабележимо и ще обновява въздуха в целия дом без да трябва да мислите за това. Наред с всички предимства, централната вентилация има и няколко недостатъка: сравнително висока цена, нужда от сериозни строителни интервенции в съществуващи жилища и необходимост от „скриване“ на въздуховодите. Ако не сте готови за толкова съществена стъпка, имаме и друго подходящо решение:

 

Бърз и чист монтаж без допълнителни разходи

 

СИСТЕМА за вентилация на отделни помещенияПредставлява малко устройство, което се монтира в отвор на външна стена. Масовите решения на пазара са доста по-слаби от централната вентилация, но устройствата, които ние предлагаме достигат до впечатляващите 91% ефективност чрез използването на модерни керамични рекуператори, които са събрани в изключително компактен корпус. Устройствата за вентилация на отделни помещения предлагат доста предимства: всички изброени по-горе плюс:

 

  • Лесна инсталация: изисква се само отвор във външна стена и електричество. Няма нужда от специализирана фирма
  • Ниска първоначална инвестиция спрямо централната вентилация,  като включително може да се инсталират в отделните помещения в различни периоди за да не натоварват бюджета
  • Няма въздуховоди за криене, единствено се вижда естетически оформен вътрешен панел и евентуално пулт за управление, подобен на електрически ключ.
  • Лесно управление дори от възрастни хора, без нужда от постоянен мониторинг. Смарт серията се управлява от безжично дистанционно и едно дистанционно може да управлява до 10 устройства.
  • Незначително ниво на шум - Могат да се инсталират и в спални без да пречат на съня

 

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ, гарант за качество и ефективност

 

Всички устройства, които предлагаме са произведени в Чехия и са с 24 месечна гаранция и всички европейски сертификати, включително клас А за енергийна ефективност. Налични са в България с доставка до 2 работни дни и предлагаме както консултация при избора и инсталацията, така и допълнителни услуги от специализирана фирма, при нужда от монтаж. Налични са и филтри и панели за управление при нужда.


Всички модели рекуператори и техните цени можете да разгледате тук.