В основата си адиабатното охлаждане използва ефекта от изпаряването на вода – също както вградените в тялото ни естествени механизми за справяне с жегата - при изпарението на потта ние се охлаждаме.

Адиабатните охладители са много прости и надеждни устройства – представляват вентилатор, който издухва горещия летен въздух през навлажнен филтър. Горещият въздух изпарява водата от филтъра и от уреда  излиза хладен въздух. Колкото по-горещо е навън, толкова по-ефективен е уредът. Ефективността може допълнително да се увеличи с поставянето на охладители във водата на резервоара. Тези устройства се използват от много години за промишлени цели, както и за охлаждане на открити площи – ДА, за разлика от конвенционалните климатици, адиабатните охладители могат да се използват и на терасата или в градината, без това да влияе на тяхната работа.

И тук идва въпросът какви са разходите – както първоначалната инвестиция, така и разходите по експлоатация? Отговорите са повече от положителни – първоначалната инвестиция е малка част от цената на стандартен климатик, няма монтаж за домашните модели – те просто се преместват където трябва да се използват.

И най-хубавата новина са разходите по експлоатация – 80-200 вата електричество на час и 5-12 литра вода.
Ако идеята за хладно лято с минимални разходи Ви харесва, можете да изберете подходящия модел адиабатен охладител от нашия сайт.