Какво представлява ратанът

Ратанът е увивно растение, което е специален вид палма и вирее само в тропическите гори на Африка, Азия и Австралия. Въпреки, че има прилики с бамбука, основната разлика между тях е, че ратанът не е кух, а масивен. Любопитен факт е, че зад общото наименование "ратан", стоят близо 600 вида материал и различни технологии на обработване. Най-широко разпространените видове са Rattan Peel Natural и Rattan Croco, а основните типове са естествен и синтетичен.


За какво е подходящ

Той е подходящ за изработка на мебели, които се комбинират отлично с разнообразни дървени и текстилни материали и с всеки тип интериор.

Ратановите мебели намират успешно приложение в обзавеждането на градини, дворове, тераси, заведения, всекидневни и спални и създават ефектна тропическа обстановка.

Ратанът става известен през 19-ти век в Британската империя, а в началото на 20-ти век, започват да се появява и в САЩ. Един от най-ранните дизайни на този тип мебели са изработени във викториански стил. Впоследствие сценографите от Холивуд се вдъхновяват от екзотиката на мебелите и решават да ги включат във филмови сцени на открито, което им донася много нови привърженици и търсенето им се увеличава.


Предимства на ратановите мебели

Предимство на ратановите мебели е тяхното лесно съхранение и благодарение на киното, поп културата и телевизията интереса към тях продължава да расте и до днес.

Ратанът се комбинира отлично с разнообразни цветове в интериора и му придава стилна и изтънчена топлота, напомняща за далечните, тропически земи. Материалът е изключително гъвкав, което го прави лесен за обработване и това дава възможност на дизайнерите да му придават оригинален облик. Още един от плюсовете на ратановите мебели е тяхната лека и практична конструкция, която значително улеснява преместването им и това позволява безпроблемното им транспортиране.

Този тип мебели са много издръжливи на всякакви метеорологични условия без значение от климата и за разлика от мебелите от други дървени материали, притежават естествена устойчивост против различни видове насекоми и други вредители. Освен това, не изискват специална подръжка с полиращи препарати.

Ако искате да освежите дома си по оригинален и екзотичен начин, внасяйки в него елемент на тропическо изящество и лятно настроение, мебелите от ратан са чудесен избор.

Sorbe.bg представя на вашето внимание богат асортимент от качествени мебели от ратан – ратанови маси, ратанови столове, мека мебел, ракли, люлки, шезлонги и цялостни ратанови комплекти за обзавеждане.


Направете първата стъпка към създаването на вашия домашен уют!