Тези конструкции Ви позволяват да градинарствате през цялата година, премахвайки затрудненията през зимата. Използваме ги с цел ранно засяване, за по-дълго производство на растенията и дори за отглеждане на видове, които обичайно не виреят в нашия климат.

Важно е да направите проучване и да помислите какъв тип оранжерия най-добре пасва на Вашите предпочитания и нужди. Има компактни оранжерии, които може да държите на верандата си, или доста просторни, заемащи почти целия Ви двор. За конструкцията се ползват различни материали и механизми за контрол на температурата. Подборът на оранжерия е свързан с прецизно проучване, тъй като се предлагат и има безброй опции.

Знаейки как ще използвате оранжерията, какъв вид растения ще отглеждате, по кое време на годината, Вие ще може да вземете информирано решение.

Размер и пространство

Размерът както на оранжерията, така и на наличното пространство имат огромно значение. Колко голяма оранжерия ще изберете зависи от броя на растенията, които възнамерявате да отглеждате и от мястото, с което разполагате във Вашия имот.

Материал

Конструкциите често са направени от дървен, алуминиев, стоманен материал или PVC. Сайдингът на оранжерията обикновено е стъклен, пластмасов, от фибростъкло, поликарбонат или полиетилен.

Форма

Компактните модули са страхотни за малки пространства, а големите постройки са перфектни за просторни и обширни места.

Подова настилка и основа

Важно е да знаете, че голяма част от структурите не се нуждаят от циментова основа. Но често е препоръчително да има някаква настилка. Вариантите включват пътеки от дървени стърготини, чакъл или павета.

Функции за контрол на температурата

Контролът на градусите и влагата в оранжерията е изключително важен. Механизмите включват различни електрически, газови и други нагревателни елементи. Хубаво е да има вентилатори или прозорци, за да предпазите оранжерията от прегряване през жарките летни дни.

Цена

Цената може да варира и зависи от материалите и размера на оранжерията. Определете бюджета си и се спрете на това, което е най-подходящо за Вашите цели и желания.

Оранжериите осигуряват красиво, скрито пространство на открито и капацитет за отглеждане на огромно разнообразие от зеленчуци, плодове и др. С внимателно планиране може да създадете процъфтяващ оазис за Вашите растения и градинарски занимания.

Бъдете готови да пренесете своето градинарство на следващо ниво и изберете Вашата оранжерия без колебания!