Въпросът как, по какви критерии да изберем нож, стои пред много любители и професионалисти, заради голямото разнообразие от видове, с различни форми, функции и материали, от които са изработени ножовете.


В тази статия, аз Ясен Филипов, ще ви споделя всичко, което съм научил за ножовете, които са една от моите големи страсти, превърнали се в последствие и в бизнес. Ще ви ориентирам сред много характеристики така, че в дам полезни насоки за избор според целите и нуждите ви.


Съдържание:


  • Обща теория и видове;
  • Марки и стомани;
  • Острие – форма и свеждане
  • Модели със сгъваемо острие
  • Несгъваеми ножове
  • Точене и поддръжка


Ножовете съпътстват човечеството от векове като ролята им в ежедневието се променя с времето, с което се променят и изискванията към тях. В съвремието те имат по-различно преднзаначение, в сравнение с миналото. Последните години са се обособили в следните групи според функциите и някои от характеристиките си:


- Кухненски (не са тема на статията)

- Джобни сгъваеми (включително като част от комбинирани инструменти мултитул)

- Фиксирани ножове за ежедневието

- Ловни (за обработка на дивеч)

- Горски (т.нар. бушкрафт) – за обработка на дърво за заслон и огън

- Туристически – за всички дейности

- Бойни – малки и големи


Не пропускайте и интервюто ми за "Български преприемач"



Обща теория 

Дейността, за която е предназначен ножа, определя изискванията към него. На пръв поглед ножът е парче метал с дръжка и не изглежда като сложен инструмент. При проектирането обаче, производителите се сблъскват със следните аспекти на ножа, които определят пригодността му за дейностите, които трябва да изпълнява:


1. Износоустойчивост на режещия ръб – колко бързо ще се затъпява ножа. Противно на някои реклами, всички материали се затъпяват при рязане (включително и керамичните ножове). Много често хората се интересуват основно от тази характеристика на ножа, но пропускат някои моменти при ползването – например при ловните ножове, козината на животното е с пясък, който често затъпява и най-износоустойчивата стомана, или при рязане на чиния, ножът отново се затъпява независимо от стоманата. Също така при обработката на дърво (примерно правене на стърготини за огън) острието се подлага на голяма странична сила, където важно значение има следващата характеристика на ножа.


2. Жилавост на стоманата – колко странична сила би могло да понесе острието преди да се счупи. Жилавостта зависи както от вида на стоманата, така и от закалката и от скосовете на ножа. Отчупването може да бъде на цялото острие (например върха) или малки щръбки на режещия ръб.


3. Корозионна устойчивост на стоманата – колко лесно ръждясва и колко грижи трябва да полага потребителя за да избегне ръждата. Като цяло почти всички стомани ръждясват при определени (агресивни) условия, определението неръждаема стомана е при наличие на определен процент хром в състава и. Преди 30 години неръждаемите стомани са отстъпвали значително като износоустойчивост и желавост на ръждаемите, но с развитието на металургията и добавката на различни елементи в състава им, в днешно време разликите се размиват. За горски и туристически нож няма проблем да се подбере ръждаема стомана, но за кухненски или джобен, не е оправдано.


4. Леснота на заточване: една според мен много важна характеристика, която не се споменава обикновено в рекламите на премиум ножове – обикновено колкото е по-износоустойчив е един нож, толкова и по-трудно се заточва. Когато избирате нож, трябва да имате предвид и с какво ще го точите – по-добрите стомани изискват и по-добри инструменти за точене, обикновено с няколко едрини. Тук добрата новина е, че инвестицията в точилки е до голяма степен еднократна, лошата – че не е евтина за хубави точила и също изисква развитието на определени умения. При всички положения е идеално да имате точила с добро качество, защото можете да поддържате всички свои ножове остри – много по-лесно е да поддържате начесто острота, отколкото да чакате ножа да се изтъпи и тогава да го заточите. Също трябва да имате предвид, че евтините и бързи точила отнемат много материал от ножа и не се препоръчва да точите хубави ножове с тях.


5. Ергономия и адекватност на дръжката: Дървена дръжка на кухненски нож означава, че трябва да се подсушава след миене, за да не се раздуе. Тънка дръжка на горски нож, предназначен за силово ползване ще е некомфортна, а дебела дръжка на джобен нож няма да е удобна за носене. При всички положения е добре да хванете ножа в ръка и да го сложите в джоба или на колана за да тестване ергономията.


6. Други: тук ще сложим накуп други аспекти на ножа, които също са част от проектирането и производството:

а) Термообработка на стоманата – дали е закалена в горната част на препоръчителния диапазон за по-голяма износоустойчивост, или в долната част за по-голяма жилавост

б) Скосове – първичен и вторичен – дали са направени по-дебели за по-добра устойчивост или по-тънки за по-добро рязане

в) Дебелина на гърба – дали да е по-дебел за по-голяма устойчивост и здравина, или по-тънък за по-ниско тегло и по-добър ряз

г) Структурата на стоманата – преди години единствения начин да се подобри структурата на стоманата е било да се изкове – така се е получавала по-равномерно разпределение на структурата. В последните години най-модерния метод е праховия – модерните прахови стомани превъзхождат многократно традиционните в определени области, като някои от тях са проектирани да имат екстремни качества в някои области като износоустойчивост и средни/лоши в други (REX121), или пък са създадени по-балансирани.


Бизнесът с ножове в съвремието


Бизнесът с производство на ножове претърпява бурно развитие през 20 и 21 век. Появяват се нови марки и изчезват стари, корпорации купуват утвърдени марки, появяват се нови стомани и т.н. Най-големите марки днес са Victorinox, Mora, Spederco, Benchmade, Cold steel, Gerber, Buck, Boker. Основната тенденция, която се наблюдава е развитието на машинната обработка на ножовете – днес по-лесно от всякога е да се направи нож от машина с цифрово управление и това измества все повече ръчната изработка.

Другата видима тенденция е възходът на китайските производители – ако преди 20 години основно работеха за големи американски марки, в момента са заели стабилно място със собствени марки (и добро качество) в ниския и средния сегмент на пазара. Така в последните години се появиха световни китайски марки като Ruike, WE, Civivi, Ganzo, Bestech и др.

Ние в Дулотек представяме на българския пазар марката Ruike, като също така работим с производители в различни страни и създадохме наша марка Dulotec с фокус върху практичността и достъпността. Използваме нашия опит с ножовете да разработим наши уникални модели при възможно най-голяма ефективност и качествен контрол, които да предложим на пазара.


Стоманите, които предлагаме:


3Cr13 – мека неръждаема стомана с 0.3% въглерод, която се заточва изключително лесно и е жилава. Това е базова китайска стомана с ниска цена и подходяща за първи ловен/горски нож с лесна поддръжка и отлична корозионна устойчивост.

8Cr13Mov /9Cr18Mov – Неръждаеми стомани с 0.8%/0.9% въглерод, произведени в Китай. Те имат ниска цена и са отлични стомани за първи джобен нож, с лесна заточка, прилична износоустойчивост и корозионна устойчивост.

D2 – допреди 20 години това беше изборът на повечето фирми за нож от средния клас. Инструментална стомана с добра износо устойчивост, сравнително лесно заточване и поддръжка. Не е напълно неръждаема, поради което е добре ножовете от нея да се прибират сухи. Също така е сравнително крехка и не предлагаме фиксирани ножове с нея.

14C28N – Шведска стомана на Sandvik, любима  в средния ни клас ножове с много добър баланс между доста от показателите. Тя се точи остро поради фината си структура, държи ряз прилично, жилава е и е неръждаема. Точи се сравнително лесно и има сравнително ниска цена.

М390 – Висок клас прахова неръждаема стомана на Bohler с отлична износоустойчивост. Вземайки нож с такава стомана, е добре да помислите за заточването, което ще се случва рядко, но изисква добри абразиви.




Острие – форма и свеждане


В тази част ще обясним видовете скосове и форми на ножа и за какви дейности са най-подходящи. Остриетата на ножа, освен дължина и дебелина на гърба и стомана и обработка, имат две много важни характеристики, които предопределят как ще се държи ножа при употреба:


1. Форма на острието:

В годините ножът се е ползвал за много различни начини в бита, за оцеляване и като оръжие и формите са еволюирали и променяне при различните култури и дейности. Тук ще се спрем на най-разпространените и тяхното приложение. Основен елемент от дизайна е, къде се намира върха спрямо оста на дръжката. Това определя и ергономията на ножа за различни дейности, както и дължините и формата на правия режещ ръб и корема. Коремът е важен, когато режете под ъгъл или за дране, правата част – когато режете на дъска или във въздуха (примерно дялкане).


а) Прав гръб (straight back) – първия нож на снимката – острието е подравнено с горната част на дръжката, дава дълъг и плосък корем и малка права част за рязане. Една от най-разпространените форми, голямото предимство е, че можете да натиснете върха за  силово рязане на дъска. С тази форма могат да се правят също много големи и здрави ножове.

б) Свален връх (drop point) - средния нож – най-разпространената форма на острие, защото е най-балансирана и дава най-интуитивен контрол върху върха при работа. Коремът е по-добре заоблен от правия гръб, върхът е здрав

в) Върхът е подравнен с долната част на дръжката (sheepfoot) – дава голяма права част за рязане и трудно пробива. Много подходяща форма за чисто инструментални ножове, често се ползва и при корабите, защото е най-безопасният вариант

г) Clip point/Bowie – вариация на сваления връх, но с по-тънък връх, който е подходящ за работа в тесни пространства, както и за боен нож. Исторически тази форма е ползвана много години и е доказана във времето

д) Вдигнат връх (trailing point) – дава допълнителна дължина на режещия ръб, обикновено се ползва за ножове за обработка на месо и дране

е) Танто и обратно танто – коремът е премахнат и заменен с права част. Това дава по-голяма здравина и пробивна способност на върха и ги прави подходящи за тактически ножове. Липсата на корем обаче, не ги прави идеални за ежедневни ножове.

ж) Копиевидно острие/кама – върхът се намира на оста на дружката и е равномерно скосен към гърба и острието. Може да има двойно острие или единично, а гърба да не е заточен. Изключително подходяща форма за пробиване със здрав връх, но не много подходящи за ежедневието поради големия първичен скос и малкия корем.

Изборът на форма на острието е до голяма степен въпрос на индивидуално предпочитание и отново не е добре да се абсолютизира, много клиенти например предпочитат танто остриета или ками за ежедневни ножове. Другата важна характеристика на един нож е скосът на острието:


2. Скосове на острието


терминът най-общо определя как е заточено (сведено) острието, започвайки от гърба до режещия ръб. По принцип има два скоса – първичен, който е зададен от производителя и трудно може да се манипулира и вторичен, който точи потребителя и също сравнително лесно може да манипулира. Производителят може да избере да има плоска част откъм гърба или първичният скос да започва директно. Също така потребителят може да избере дали да направи допълнителен микроскос или не – обикновено производителите правят само вторичния скос и допълнителен микроскос не се налага. Видове първичен скос:


а) Повдигнат скос – един от най-разпространените скосове, добър баланс между здравина и режещи качества, колкото повече е повдигнат скоса, толкова по-малък първичен ъгъл и по-добър ряз. Прави се лесно на машина.

б) Плосък скос – също много разпространен скос, скосяването започва директно от гърба на ножа. Рязът е по-добър от повдигнатия, за сметка на намалената здравина. Прави се лесно на машина.

в) Конвекс – Увеличената дебелина на острието дава стабилност и здравина, но за сметка на режещите качества. Особено подходящ за обработка на месо, защото разделя материала и не полепва лесно. Отличен избор за универсален ловен нож. Прави се на ръка

г) Сканди скос – сравнително нисък скос, който обаче няма вторичен скос, придава здравина и острота на ножа. Подходящ за обработка на дърво, където често има странично напрежение на режещия ръб, впива се много добре – отличен избор за горски/бушкрафт ножове. Не е особено подходящ за храна и универсална употреба. Прави се лесно с машина.

д) Вдлъбнат скос – реже още по-лесно от плоския скос, за сметка на устойчивостта на режещия ръб. Подходяш за ножове предназначени за рязане на меки материали, отличен за ловни ножове за дране. Прави се със специализирана машина. Не се препоръчва за ножове за обработка на дърво.

е) Единичен (длетовиден) скос – използва се рядко, основно в някои готварски ножове – реже отлично, но ножът става екстремно крехък заради малкия ъгъл.


Комбинацията от форма на острието, скос, размери и стомана може да ви даде представа още от описанието за какво ще е най-подходящ даден нож. Естествено силно препоръчваме да хванете ножа в ръка, защото няма как да разберете от описанието или картинката ергономията на дръжката спрямо Вашата ръка, баланса, удобството на канията на фиксираните или на клипса при сгъваемите ножове.


Ножове със сгъваемо острие


Сгъваемите ножове са много разпространени, защото се носят лесно и са подръка в ежедневието. Важно е да отбележим, че в България няма законови регулации за носене на нож – нито в джоба, нито на кръста. По тази причина изборът на джобен нож е изцяло зависим от личните предпочитания на ползвателя – както за големина, така и за форма или механизъм.

Видове сгъваеми ножове според предназначението:


Ежедневни – това е най-масовият случай на сгъваем нож. Дори и в голения град такъв нож намира ежедневно приложение, ако е в джоба ви – отваряне на пакети и кашони, рязане на храна, изрязване на висящ конец и какво ли още не. При него важно е да е лек и удобен за носене в джоба, да има достатъчна дължина на острието (според предпочитанията Ви), също трябва да прецените дали отварянето и затварянето с една ръка са приоритет. Не на последно място ножът за ежедневието трябва да радва потребителя естетически и да ви допадне на пипане. Износоустойчивостта на острието и лекотата на точене не са толкова значими, защото може да си го поддържате в къщи при нужда.

Работни – Много често в някои професии се налага ползването на макетен нож, което успешно може да бъде заменено с джобен нож или мултитул. Пример са работещите в склад, строителство, индустрия, монтажи. До голяма степен ежедневните ножове могат да вършат тази работа, може би при избор на работен нож е добре да помислите за здравината на стоманата и лекотата на точене, защото този нож ще е подложен на по-бързо изхабяване. Също не трябва да се пренебрегва фактора устойчивост на корозия, според зависи средата в която се ползва и стои (примерно потта е изключително агресивна към стоманата)

Лов/Риболов – често ловците ползват сгъваем нож за обяда по време на лов, както и като помощен на основния им ловен нож. Тук оптималната дължина на острието е над 85 мм за да е по-полезен. Бързото отваряне и затваряне с една ръка не са приоритет. Ако имате отделен нож за храна, можете да вземете по-голям или специализиран нож за дране като основен ловен нож. Обработката на дивеч не е оптимална със сгъваем нож, защото има доста места, където могат да се задържат остатъци от месото, но ако предполагате, че ще го ползвате така, обърнете внимание на сцеплението на дръжката на мокра или мазна ръка, както и дали може да се плъзне напред ръката и да се порежете по време на работа. Ако ще го ползвате като основен ловен нож е добре да помислите за заточването в гората. За рибарите предлагаме сгъваеми филетиращи ножове за лесна обработка на рибата.

Туризъм/къмпинг -  Отново основната роля на сгъваемия нож би трябвало да е приготвянето на храна, като дейностите по подготовка на дърва за огън са по-подходящи за фиксиран нож или брадвичка. Според нас отново острието трябва да е над 85 мм и дръжката да е удобна в ръката, дори и когато е мокра. Добре е да помислите и за походно точене в случай на по-дълги преходи.

Тактически/боен – по принцип в 21 век войните не се водят с ножове, но всеки войник има един в джоба, който ползва за каквото се наложи по време на задача. Докато по-тежките задачи се полагат на несгъваемия нож, то и сгъваемия няма лесен живот. По тези причини трябва да е масивен, здрав, със сигурно заключване, масивен връх, жилава стомана с лесна поддръжка/заточване и да реже (сравнително) добре.


Видове сгъваеми ножове според заключването


Сгъваемите ножове при отваряне трябва да задържат острието отворено и в повечето случаи имат механизъм, който го предпазва от затваряне по време на работа. По-долу ще опишем по-разпространените видове заключване:

- Без заключване – много от ножовете на пазара нямат предвидено заключване. Такива са повечето ножове Victorinox, както и мултитуловете на Ruike от сериите S, M, L (LD серията се предлага със заключване и отваряне с една ръка). Острието се държи отворено от пружина, която го освобождава при определен натиск. При нормално ползване в ежедневието не създават проблем, като се ползва обикновено за малки ножове под 80 мм острие.

- Задно заключване (Backlock) – исторически първия вид заключване. Изисква да се натисне гърба на ножа за да се затвори. Исторически доказано здраво, но трудно за опериране с една ръка и ножовете и често има луфт в отворено положение.

- Долно заключване (liner lock/frame lock) – най-разпространения вид заключване – в долната страна на дръжката, на мястото на показалеца има пластина, която влиза зад острието и му пречи да се затвори. За да се затвори, дъното на дръжката се обръща нагоре и с палеца избутвате пластината навън, докато с показалеца бутвате нагоре острието и го освобождавате. Лесен, бърз и интуитивен начин за затваряне с една ръка.

- Заключване с бутон (Button lock) – сравнително нов вид, който е най-интуитивния метод  за заключване. Ако е направен добре, заключва без луфт и достатъчно здраво за ежедневни ножове. Голямото предимство е, че освобождава напълно острието и то може да бъде отворено или затворено с леко накланяне на ножа. Другото предимство на това заключване е, че структурата на ножа стои монолитно в ръката и нищо друго освен бутона не се движи.

- Заключване на оста (Axis lock) – подобно на заключването с бутон освобождава напълно острието. За разлика от бутона в този вид заключване трябва да хванете една ос с два пръста и да дръпнете.

Съществуват също и разновидности на тези заключвания (Triad lock на Cold Steel, Comression lock на Spyderco и т.н., но са специфични за съответните марки). Като екстра при някои ножове (например доста от моделите на Ruike) може да се реализира допълнително осигуряване на заключването за да се избегне неволно отключване


Отваряне на сгъваемите ножове


Може да бъде реализирано по няколко начина:


  • Отваряне с две ръце – хващате острието и разгъвате ножа (тип Victorinox), просто и сигурно, но изисква двете ръце за да отворите ножа, което не винаги е удобно
  • Пин или дупка – в основата на острието се прави пин или дупка, с които палецът отваря острието
  • Флипер – на гърба на дръжката стърчи малка част от острието, която го изстрелва с показалеца – най-бързия метод на отваряне и много удобен, като флипера в отворено положение изпълнява ролята
  • Асистирано отваряне – някои производители слагат допълнителна пружина, която се натяга при затваряне и след леко отваряне на острието, пружината го изстрелва. Не с,е особено големи привърженици, защото пружината е още едно нещо, което може да даде проблем (рядко), а бързината и лекотата на отваряне не се различава от флипера.
  • Автоматични ножове – може да се отварят отстрани или отпред. Тези, които се отварят настрани, се зареждат при затварянето, а тези които се отварят напред (OTF), обикновено се отварят и затварят със един и същ бутон.


Несгъваеми ножове


Ножовете с фиксирано острие съществуват от много векове и са били и все още са част от бита на хората – инструмент за подготвяне на храна, за лов, за оръжие и всякакви други битови дейности. В днешно време значението им в ежедневието е по-ограничено, особено в градовете, но все пак има много дейности, в които фиксирания нож е незаменим помощник:


Малък фиксиран нож с острие 7-9 см – за носене в града, за гората като помощен нож, за спомагателен военен нож, нож за врата, за работа по дърво и за всякакви други дейности, където дължината на острието не е определяща. До голяма степен се конкурира със сгъваемите ножове, но когато здравината е важен фактор, малкия фиксиран нож е печелившия избор

Среден нож с 10-13 см острие – за лов, за гората, компактен боен нож – един от най-универсалните размери, даващи свобода за всякакви дейности сред природата

Големи ножове – над 13 см острие – основно бойни и туристически ножове


Друга характеристика на ножа е пряко свързана със здравината и дейностите, които може да понесе: това е доколко опашката влиза в дръжката:

- Full tang – опашката минава през цялата дръжка до края – при ножовете с чирени това се вижда лесно, а при ножовете с низана дръжка (т.нар. stick tang), опашката е скрита в дръжката и трябва да се провери внимателно с продавача до къде стига

- Непълна опашка – обикновено стига до около средата на дръжката – достатъчно здраво е за рязане, но може да се повреди при силово цепене на дърво например (batoning).


Горното е отново само насока, например в последната година се появиха ножове с много малка опашка, но с принтирана титанова дръжка, която е куха, лека, но изключително здрава.

При фиксираните ножове скоса на острието играе много важна роля – ако е предназначен за груби дейности, ножът трябва да е с по-дебел връх и скос, ако е за предимно за рязане – може да е по-фино сведен и да реже по-добре. Стоманата е също добре да се премисли в тази плоскост – дали да е по-износоустойчива или по-жилава, дали се точи лесно „на терен“.

Дръжката при фиксираните ножове играе много важна роля в използваемостта им, защото от тях се очаква да вършат и силово рязане, ако дръжката не е удобна, може да нарани ръката. Другото, на което трябва да се обърне внимание е как е закрепена към стоманата – отново визирам здравината и – ако например цепите дърва с ножа, нездраво хванати чирени могат да се разхлабят или паднат. При ловните ножове за дране е добре да проверите как се държи дръжката в мокра или мазна ръка. Не на последно място в ергономията на ножа е добре да обмислите има ли гард, който да пречи на ръката да мине към острието и да се порежете, или пък дръжката има скандинавска ергономия, тип буренце, което прави плъзването много трудно. Цветът на дръжката също играе роля – ако ножът изпадне в гората може да се слее с тревата или да се вижда – въпрос на избор.

Последния елемент, който трябва да се обмисли при избора на несгъваем нож е канията – дали е достатъчно здрава, за да не я пробие ножа и да ви нарани, дали го държи достатъчно здраво, за да не изпадне докато ходите в гората. От практична гледна точка е важно и как е решен въпросът със закрепването към колана – ако седнете на стол или на поляната, дали ще стои удобно или ще опъва колана или да се забива в ребрата ви. Ако имате специални изисквания за закрепване на презрамката на раницата или да го носите хоризонтално – дали канията позволява?


Вижте и още малко споделен опит от мен, затова как да не прецакате ножа си, за да ви служи по-дълго време >> Видеото е тук